639438.jpg

1 pellillinen tai 35-40 pientä leivosta

 

Ainekset:


6 kananmunaa


6 dl sokeria


400g voita sulatettuna


6 dl vehnäjauhoja


1 tl suolaa


3 tl leivinjauhetta


2 tl soodaa


2 tl kanelia


3-4 porkkanaa raastettuna

 

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon sulatettu, jäähtynyt voi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja hämmennä taikinan joukkoon. Viimeisenä lisää porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina joko leivosvuokiin (jätä vähintään 1/3 kohoamisvaraa) tai kaada korkeareunaiselle pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa, vuoissa noin 15 minuuttia ja pellillistä noin 30 minuuttia.


 


Kuorrutus:


200g maustamatonta sulatejuustoa


100g pehmeää voita


300g tomusokeria


1 rkl vaniljasokeria

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi esimerkiksi sähkövatkaimella taikinakoukkuja käyttäen. Levitä kuorrutus hieman jäähtyneen pohjan/leivosten päälle ja koristele esimerkiksi marsipaaniporkkanoilla tai mantelirouheella. Anna jäähtyä viileässä vähintään 20 minuuttia ennen tarjoilua.

639442.jpg

Jos pohjan paistaa pellillä, on sen leikkaaminen helpointa kun laittaa kuorrutetun piirakan vähäksi aikaa kokonaan pakastimeen, jähmettynyt kuorrutus leikkaantuu paljon siistimmin kuin huoneenlämpöinen. Leivokset kestävät muutenkin hyvin pakastamista eivätkä jäädy kivikoviksi möhkäleiksi vaan pysyvät pehmeinä. Näitä ei siis tarvitse yllätysvieraitakaan varten kovin sulatella; nostaa vain pakkasesta pöytään vähän ennen kahvin keittämistä. Tämän ihanan ohjeen olen saanut aikoinaan muistaakseni veljen vaimolta, joten se ei ole omani, mutten myöskään tiedä mistä se alunperin on lähtöisin.