465732.jpg

Ainekset:


5 dl kylmää vettä


½ palaa (25g) hiivaa


2 tl suolaa


1 dl ruisjauhoja


8-9 dl vehnäjauhoja


2 rkl öljyä


1 rkl siirappia

Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho leivinliinalla. Kohota taikinaa keittiön pöydällä 1,5-2 tuntia. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Peitä leivät leivinliinalla ja kohota niitä lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Paista leipiä 20–30 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee todella rapea. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa. Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.


465738.jpg

Tämän todella hyvän ciabatta-ohjeen otin Pirkan sivuilta. Leivistä tuli tosi rapeita ja meheviä kuten ohjeessa luvattiin. Maku oli myös erinomainen, tämä oli kyllä herkullisinta leipää mitä minä olen itse tehnyt! Meillä syötiin tätä seuraavanlaisilla täytteillä:


Sinappia


Majoneesia


Jäävuorisalaattia


Tomaattia


Sipulirenkaita (marinoin oliiviöljy-
balsamicoseoksessa)


Kalkkunaleikettä


Fetaa


Mustia oliiveja