355385.jpg

2 vuokaleipää tai 30–35 sämpylää


 


Ainekset:


2 dl piimää


3 dl vettä


50 g hiivaa


2 tl suolaa


1 rkl sokeria


½ dl juoksevaa margariinia


2 isoa porkkanaa


2 dl kaurahiutaleita


noin 10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita siihen mausteet sekä hiiva murennettuna. Seuraavaksi lisää margariini, raastetut porkkanat ja kaurahiutaleet. Alusta joukkoon jauhoja niin paljon, että taikina on pehmeää, mutta helposti käsiteltävää. Anna kohota astiassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta runsaasti jauhotetulla pöydällä joko leipiä tai sämpylöitä. Kohota pellillä/vuoassa noin puoli tuntia. Jos haluat että sämpylät pysyvät tasaisempina, laita kohotuksen ajaksi niiden päälle leivinpaperi ja painoksi tyhjä uunipelti. Voitele halutessasi piimällä tai kananmunalla. Paista vuokaleipiä 200 asteessa noin 40 minuuttia, sämpylöitä 225 asteessa noin 10 minuuttia.