2074742.jpg

Ainekset:
1 isohko kerä valkokaalia
1 dl riisi-ohrasekoitusta
2 sipulia
400 g jauhelihaa
1 tl suolaa
1 tl meiramia (kuivattua)
Valkopippuria
1-2 dl kaalin keitinvettä

Paistamiseen:
3 dl kaalin keitinvettä
1 lihaliemikuutio
3 rkl siirappia

2074665.jpg

Leikkaa kaaliin kannan ympäri syvät viillot, jotta lehdet irtoavat juuresta. Laita kaali suureen kattilaan, lisää vettä ja mausta suolalla. Keitä kaalia irroitellen lehtiä sitä mukaa kuin ne kypsyvät. Lopeta keittäminen, kun lehdet alkavat käydä liian pieniksi. Ota keitinvettä toiseen kattilaan ja keitä siinä riisi-ohraseos kypsäksi. Säästä loppu keitinvesi.

2074672.jpg

Silppua sipulit ja kaalista jääneet sisälehdet hienoksi hakkelukseksi. Sekoita raaka jauheliha, riisi-ohraseos ja mausteet kasvisten joukkoon, lisää keitinvettä seoksen ohentamiseksi. Täytteen tulee olla hyvin maustettua, joten kannattaa kypsentää mikrossa tai pannulla pieni maistiainen ja lisätä mausteita tarpeen mukaan. Ota kaalinlehdet yksitelleen leikkuulaudalle, ohenna paksua lehtiruotia tarvittaessa ja laita reilusti täytettä lehdelle. Rullaa kääryleiksi.

2074678.jpg

Laita kääryleet tiiviisti vierekkäin uunivuokaan tai pellille. Valuta päälle siirappia ja paista 225 asteessa uunissa kunnes pinta on saanut väriä. Laske lämpö 175 asteeseen, lisää vuokaan liemikuutiolla maustettu kaalin keitinliemi ja paista kääryleitä vielä vähintään tunnin verran välillä liemellä valellen. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkahillon kanssa. Kivan erikoisen, suolaisen makean kastikkeen saat paistoliemestä jonka joukkoon lisäät ruokakermaa ja valkopippuria.

2074693.jpg

Tässäpä elämäni ensimmäiset itsetehdyt kaalikääryleet! Tosi hyviä olivat, eikä valmistus loppujen lopuksi ollut vaikeaa vaan ihan mukavaa, vaikkakin aikaavievää. Kääryleitä voi kuitenkin samalla vaivalla tehdä isomman satsin ja pakastaa loput myöhemmin syötäväksi.