200 g pekonia
1,5 kg naudan sisäpaistia
2 porkkanaa viipaleina
1 sipuli pilkottuna
Suolaa
Mustapippuria
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl punaviiniä
7 dl vahvaa lihalientä
1 pieni prk tomaattipyreetä
2-3 valkosipulinkynttä
Timjamia
3 laakerinlehteä

Suikaloi pekoni ja paista rapeaksi pannulla. Siirrä pekonit suureen uunipataan, kuutioi liha ja ruskista lihapalat pekonin rasvassa, johon lisätään vielä tilkka öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä pekonien kanssa pataan. Lisää samaan rasvaan pannulle vielä porkkanaviipaleet ja sipuli, ruskista hetki ja siirrä pataan. Ripottele pinnalle jauhot, sekoita ja nosta pata kuumaan (225-250 astetta) uuniin neljäksi minuutiksi, käännä lihat ja jatka paahtamista toiset 4 minuuttia.

Alenna uunin lämpö 150 asteeseen. Lisää pataan viini ja lihaliemi, tomaattipyree, viipaloitu valkosipuli, laakerinlehdet sekä timjamia maun mukaan. Kuumenna pataa ensin liedellä kunnes neste alkaa kiehua ja siirrä sitten uuniin kansi päällä. Kypsennä ruokaa noin neljä tuntia, valmistele sillä aikaa sipulit ja herkkusienet. Kun liha on suussasulavan mureaa, lisää joukkoon sipulit ja sienet, tarkista maku ja tarjoile ruoka esimerkiksi perunoiden tai riisin sekä hyvän punaviinin kanssa.

Sipulit:
20 kpl (noin) pienen pientä sipulia
Voita
Öljyä
Suolaa
Mustapippuria
Lihalientä ja/tai punaviiniä
Persiljaa
Laakerinlehti
Timjamia

Kuori sipulit mutta jätä ne kokonaisiksi. Ruskista varovasti voi-öljyseoksessa, siirrä kattilaan ja lisää nestettä sen verran, että sipulit reilusti peittyvät. Lisää loput ainekset. Keitä sipuleita miedolla lämmöllä 40-50 minuuttia ja nosta sitten liemestä odottamaan pataan lisäystä.

Herkkusienet:
450 g tuoreita herkkusieniä
Voita
Öljyä
Suolaa
Valkopippuria

Pilko sienet puolikkaiksi tai reilunkokoisiksi viipaleiksi. Ruskista sienet hyvin voi-öljyseoksessa, mausta ja jätä odottamaan pataan lisäämistä.

----------------------------------------------
Kuva ei valitettavasti tee taaskaan oikeutta tälle herkulliselle, tuoksuvalle ruoalle. Tämän ihanan ohjeen olen ottanut talteen joskus Keskisuomalaisesta, jonka toimittaja oli saanut inspiraation ruokaan Julie & Julia-ruokaleffasta. Ohje on alunperin siis Julia Childin kirjasta (Ranskalaisen keittiön salaisuudet), mutta toimittajan muokkausten ja minun omien muutosteni jälkeen ei varmaan enää ole kovin lähellä alkuperäistä, vieläkin monimutkaisempaa ohjetta. Välillä on siis menty sieltä, missä aita on vähän matalampi, mutta ruoka oli silti todella hyvää! Aikaahan tämän laittamiseen menee puoli päivää, mutta joskus on kiva nähdä vähän vaivaa hyvän ruoan eteen. Meillä syötiin tätä peruna-porkkanasoseen kanssa. Nam! :P